DAF

Artikkelstart

DAF er et tidligere nederlandsk bilmerke, lansert i 1958. DAF hadde helautomatisk kraftoverføring ved automatisk clutch og trinnløst gir (variomatic-systemet). Kraften ble overført til drivhjulene ved hjelp av drivremmer over forskyvbare, koniske remskiver.

Van Doorne's Automobielfabriek N.V.

DAF 160, lansert i 1958.
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

DAF ble grunnlagt i 1932 i Eindhoven av Hubert Jozef van Doorne (1900–1979) som Van Doorne's Aanhangwagenfabriek. Fabrikken hadde tilhengerproduksjon fra 1934, produksjon av lastebiler fra 1950, og produksjon av personbiler fra 1958. I 1975 ble personbilfabrikken overtatt av Volvo, og bilene fra fabrikken ble hetende Volvo, men bygde en tid fortsatt på DAF-modeller med variomatic-overføring. Den nederlandske stat overtok i 1981 aksjemajoriteten.

VDL Nedcar

I 1991 etablerte Volvo, Mitsubishi og den nederlandske stat selskapet NedCar, for utvikling og produksjon av modeller for Volvo og Mitsubishi. I 2001 solgte Volvo sin andel, og Mitsubishi ble eneste eier. I 2012 ble eierskapet tatt over av VDL-gruppen, og fra 1. januar 2013 ble navnet skiftet til VDL-Nedcar. VDL-Nedcar produserer biler av merket Mini og BMW for BMW-gruppen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Halvdan Korsmo

DAf er i dag et fortsatt eksisterende lastebilmerke. Bør dette overføres til fagansvarlig lastebiler?

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg