Faktaboks

Cuauhtémoc

Cuauhtemoc, Cuauhtemotzín, Guatimozín, Guatémoc

Født
1497
Død
1525
Levetid - kommentar
omtrentlig fødselsår

Cuauhtémoc var den siste aztekerkongen (tlatoani) over Tenochtitlán, dagens Mexico by. På bakgrunn av sin heroiske forsvarskamp mot spanierne regnes Cuauhtémoc som en nasjonalhelt i Mexico.

Cuauhtémoc sønn av den tidligere herskeren Ahuizotl og nevø av dennes etterfølger Moctezuma 2, som i 1519 mottok Hernán Cortés og hans soldater i Tenochtitlán. På grunn av sitt tilsynelatende samarbeid med spanierne ble Moctezuma 2 drept av sine egne undersåtter året etter. Hans bror, Cuitlāhuac, ble så valgt til hersker, men døde av kopper få måneder senere. Han ble etterfulgt av Cuauhtémoc, som ledet aztekernes forsvarskamp mot spanierne. Ute av stand til å finne alliansepartnere som kunne falle spanierne i ryggen, måtte Cuauhtémoc overgi seg 13. august 1521, etter at Tenochtitlán hadde vært beleiret i nærmere 80 dager.

Hernán Cortés tok Cuauhtémoc til fange og brakte ham senere med seg på sin ekspedisjon til Honduras i 1524. Ved en anledning ble Cuauhtémoc utsatt for brutal tortur fordi spanjolene trodde han visste hvor aztekernes skatter lå skjult. Cuauhtémoc utholdt lidelsen og avslørte ingen hemmeligheter. Etter å ha blitt beskyldt for å ha planlagt et opprør ble Cuauhtémoc hengt i 1525. I 1949 ble det som antas å være Cuauhtémocs levninger oppdaget under kirken i Ixcateopan, Mexico. Mange monumenter er reist over ham, og gater, skoler og byer bærer hans navn.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg