Commodore (kanadisk dataselskap)

Commodore. Commodore 64 er en av de mest kjente hjemmedatamaskinene og har fått en viss kultstatus. Det foregår fortsatt mye bruktsalg av disse maskinene, og originale dataspill tilpasses fortsatt moderne datamaskiner. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Commodore er et tidligere kanadisk dataselskap, grunnlagt 1958 som skrivemaskinprodusent av polsk-amerikaneren Jack Tramiel. Commodore produserte fra 1970-årene små datamaskiner og lanserte 1980 hjemme- og spillmaskinen VIC20, som solgte i 2 millioner eksemplarer på to år. Commodore 64 fra 1982 ble en formidabel suksess med 14 millioner solgte maskiner. I 1985 kom Amiga med det som da var enestående multimedieegenskaper.

Etter at Commodore mislyktes med lanseringer av nye maskiner, både for hjemmemarkedet og kontormarkedet, ble selskapet 1994 overtatt av tyske Escom. De nye selskapene Commodore (datamaskiner) og Amiga Technologies (produksjon og videreutvikling av multimediateknologi) ble etablert, men begge gikk konkurs 1997.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg