Faktaboks

Cochise

Shi-ka-She eller A-da-tli-chi på apache. Senere K'uu-ch'ish eller Cheis.

Uttale
kˈouʃi:z
Født
1805
Død
8. juni 1874
Levetid - kommentar
Omtrentlig fødselsår

Cochise var en apachehøvding av chiricahua-stammen.

Da stammen hans ble beskyldt for å ha bortført et amerikansk barn, møtte de den militære straffe-ekspedisjonen for å erklære seg uskyldig. Soldatene skjøt, tok til fange og hengte indianernes delegasjon, bare Cochise unnslapp ved flukt. Han satte øyeblikkelig i gang hevnaksjoner mot nybyggerne i Arizona og drev de amerikanske troppene tilbake.

Cochise holdt den amerikanske hæren i sjakk til kanoner ble tatt i bruk mot apachene 1865. Han la ned våpnene først i 1871, men da stammen skulle overføres til reservat året etter, brøt han ut med 800 ledsagere. Snart etter slo han seg imidlertid til i reservatet og ble der til sin død.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev David Olsen

Jeg foreslår at det blir skrevet mer om dette emnet. Man burde fortelle mer om høvdingene og deres familier. Det fins kanskje ikke så mye norsk litteratur om emnet, så det kan kanskje være på sin plass å konsultere engelsk litteratur.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg