Chicago (musikal)

Plakaten til den første oppsetningen av Chicago.
Plakat
Av /John Kander, Fred Ebb.

Artikkelstart

Chicago er en amerikansk musikal av John Kander (musikk), Fred Ebb (manus og sangtekster) og Bob Fosse (bidrag til manus, samt koreografi). Musikalen er basert på et teaterstykke av Maurine Dallas Watkins fra 1926, også det kalt Chicago.

Musikalen Chicago hadde sin Broadway-premiere i 1975, regissert av Bob Fosse, og med Chita Rivera, Gwen Verdon og Jerry Orbach i rollene som Velma Kelly, Roxie Hart og Billy Flynn. Chicago handler om kynisk bruk av berømmelse og løgner i rettssystemet. Velma og Roxie er mordersker, Billy er forsvarsadvokat. Chicago ble filmatisert i regi av Rob Marshall, med Catherine Zeta-Jones (Velma), Renée Zellweger (Roxie) og Richard Gere (Billy) i 2002. Filmen vant seks Oscar-priser og var nominert til ytterligere sju.

I Norge har Chicago vært oppført på Trøndelag Teater (1980 og 2009), Oslo Nye Teater (2002 og 2015) og Hålogaland Teater (2008). Den finnes i norske oversettelser av Torfinn Carlsen, Svein Selvig, Svein Sturla Hungnes og Ragnar Olsen (sistnevnte på nordnorsk).

Blant de mest kjente sangene er All That Jazz (samme tittel i norsk versjon), When You're Good to Mama (Er du god mot Mama), Me and My Baby (Jeg og min baby), Mister Cellophane (Kall meg Cellofan) og Razzle Dazzle (norsk: Razzle-Dazzle).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg