Central Jamaat-e Ahl e Sunnat-moskéen
Av /Oslo Museum .
Lisens: CC BY SA 4.0

Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat er Norges største muslimske menighet. Den ble grunnlagt i 1976. Den holdt først til i en omgjort lagerbygning i Urtegata. Den nåværende moskéen ble bygd på nabotomten i Motzfeldtsgate og ble tatt i bruk i 2006.

Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat-moskéen er tegnet av den norske arkitekten Frithjof Wiese fra Pride Architects. Bygningen har en moderne stil og er godt integrert i byrommet. Minareten er i stål og gjennomsiktig glass. Bygget har også en liten glasskuppel. Fasaden har store rektangulære vinduer. Det er garasjeanlegg i kjelleren.

Hovedbønnerommet er stort og luftig. Lyskronen som henger ned fra kuppelen og glassplatene med sandblåste, religiøse inskripsjoner i arabisk kursivskrift er spesiallaget av Hadeland Glassverk. Etasjen over hovedbønnerommet inneholder et galleri som overser hovedbønnerommet, kvinnenes bønnerom, et kjøkken, et bibliotek og mindre rom for leksehjelp for barn og ungdommer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg