Moskeen World Islamic Missions i Åkebergveien i Oslo.
.

Central Jam-e-Mosque er en moské i Oslo som tilhører World Islamic Mission, en internasjonal organisasjon av sunnimuslimer. Den åpnet i 1995 og var den første moskéen i Norge som ble bygget som moské fra grunnen av. Den er tegnet av den norske arkitekten Eigil Wæhle i en orientalistisk stil.

Faktaboks

Også kjent som

Moskéen i Åkebergveien, World Islamic Mission

Moskéen befinner seg mellom gamle bygårder i Åkerbergveien ved Politihuset på Grønland i Oslo. To sekskantete minareter som peker mot himmelen står på hver side av den rektangulære portalen og kuppelen. Moskéen er bygd over flere etasjer. Fasaden er dekorert med blomstermønster og arabisk kursivskrift, i blått, grønt, rødt og svart på hvit bakgrunn. Fasaden og minaretene var opprinnelig dekket med håndmalte keramikkfliser laget i Iran og Spania. Disse viste seg å ikke tåle norske vintre og begynte å falle ned allerede det første året. Fasaden er senere blitt rehabilitert.

Førsteetasjen er reservert for menighetens kvinner. Et stort, lyst bønnerom ligger i andre etasje. Gulvet er dekket med et spesialaget teppe. Kuppelen i midten fremhever rommets høyde og preger atmosfæren. Mezzaninen som er oppført rundt kuppelen brukes som bibliotek og lesesal. Qibla -veggen med mihraben i midten er vis-à-vis inngangsdøren. Veggene i både mennenes og kvinnenes rom er dekket med fargerike fliser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg