Carnegie Art Award var en kunstpris opprettet av det nordiske investeringsselskapet Carnegie for å fremme nordisk samtidskunst, og for å gi anerkjennelse til og støtte fremtredende kunstnere som enten var født i eller arbeidet i Norden. Prisen var i utgangspunktet forbeholdt malere, men arrangøren opererte med en utvidet definisjon av maleribegrepet, noe som gjorde at de ulike prisutstillingene også kunne inkludere film og fotografi, installasjon og performance.

Prisarrangementet besto av tre deler: en vandreutstilling i de nordiske landene, en bok med presentasjon av de deltakende kunstnerne og deres verk, og selve prisbeløpet, som besto av første-, andre- og tredjepris, i tillegg til et stipend til en ung kunstner.

Carnegie Art Award ble første gang delt ut i 1998 og var da på 500 000, 300 000 og 200 000 svenske kroner. Fra 2004 gikk prisen fra å bli utdelt årlig til annethvert år, og prisbeløpene ble samtidig doblet, noe som gjorde Carnegie Art Award til en av verdens største kunstpriser. Prisen ble siste gang utdelt i 2014.

To norske kunstnere har blitt tildelt Carnegie Art Awards førstepris: Mari Slaattelid i 2000 og Dag Erik Elgin i 2014. Olav Christopher Jenssen mottok tredjepris i 2004.

Eksterne lenker

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg