Carl Normann

Faktaboks

Carl Normann
Født
22. oktober 1886, Östersund, Sverige
Død
8. januar 1960
Postkort fra veien Røldal - Sauda, tatt ca. 1965.
Av /Nasjonalbiblioteket.
Postkort fra Gudvangen, Nærøyfjord i Sogn og Fjordane. Utgitt på slutten av 1960-tallet av Normanns kunstforlag.
Av /Nasjonalbiblioteket.

Artikkelstart

Carl Normann var en norsk fotograf og postkortforlegger, kanskje den i sin tid mest kjente postkortfotografen i Norge.

Normanns Kunstforlag var lenge det største firmaet i sin bransje. Forlaget var i familiens eie fra 1906 til 1986, da det ble solgt til Fjellanger-Widerøe AS. Widerøe solgte i 1999 forlaget til svenske Pictura AB som fortsatt driver forlaget.

Normanns familie bodde i Trondheim og emigrerte til Amerika da han var 16 år, uten at han ble med. Han begynte i fotograflære hos Oskar Holte i Trondheim, og satset etter hvert på postkortproduksjon. Til da hadde postkortmarkedet vært dominert av utenlandske firmaer, som kopierte andres bilder. Kunder var landhandlerier, og motivene kunne være butikken, kirken, jernbanestasjonen eller et utsyn over bygda.

I 1909 flyttet han til Kristiania og drev her virksomheten under enkle forhold, til han i 1916 flyttet til Hamar. Her innredet han en forretning med mørkerom og atelier og ansatte folk til mørkeromsarbeid. Med motorsykkel og fra 1920 i egen bil, kom han seg mer rundt i landet, noe man kan se av hans produksjon. Bilene går igjen på kortene, både på de bildene han selv tok og på dem sønnene tok.

Frem til 1920 ble kortene laget ved lyskopianstalter i Kristiania og Tyskland. Senere fikk han også laget fotokort hos Karl Harstad i Oslo og andre norske fotorotasjonsbedrifter. I 1935 gikk hele forlagets arkiv fra 30 års produksjon tapt under en storbrann på Hamar. Etter denne ulykken reiste han og en av sønnene landet rundt for å få bygd opp et nytt arkiv.

I 1941 ble Normanns Kunstforlag AS etablert i Oslo, 1948 etablerte Normann Grensen Fotoindustri i Grensen, og fra 1967 holdt firmaet til på Valler i Bærum. I tillegg til postkort gav forlaget også ut turistbøker, billedmapper, slides og andre turistartikler. Normanns sønner overtok firmaet 1951, og drev det til det ble solgt i 1986.

I 2002 ble 13 000 av firmaets kortoriginaler overlatt til Billedsamlingen ved Nasjonalbiblioteket i Oslo.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg