Carl Normann, født i Östersund i Sverige, norsk fotograf og postkortforlegger, den kanskje mest kjente postkortfotografen i Norge. Normanns Kunstforlag var lenge det største firmaet i sin bransje; det var i familiens eie fra 1906 til 1986, da det ble solgt til Fjellanger-Widerøe AS.

Normanns familie bodde i Trondheim og emigrerte til Amerika da han var 16 år, uten at han ble med. Han begynte i fotograflære hos Oskar Holte i Trondheim, og satset etter hvert på postkortproduksjon. Til da hadde postkortmarkedet vært dominert av utenlandske firmaer, som kopierte andres bilder. Kunder var landhandlerier, og motivene kunne være butikken, kirken, jernbanestasjonen eller et utsyn over bygda.

I 1909 flyttet han til Kristiania og drev her virksomheten under enkle forhold, til han i 1916 flyttet til Hamar. Her innredet han en forretning med mørkerom og atelier og ansatte folk til mørkeromsarbeid. Med motorsykkel og fra 1920 egen bil kom han seg mer rundt i landet, noe man kan se av hans produksjon. Bilene går igjen på kortene, både på de bildene han tok selv tok og på dem sønnene tok.

Frem til 1920 ble kortene laget ved lyskopianstalter i Kristiania og Tyskland. Senere fikk han også laget fotokort hos Karl Harstad i Oslo og andre norske fotorotasjonsbedrifter. I 1935 gikk hele forlagets arkiv fra 30 års produksjon tapt under en storbrann på Hamar. Etter denne ulykken reiste han og en av sønnene landet rundt for å få bygd opp et nytt arkiv.

I 1941 ble Normanns Kunstforlag AS etablert i Oslo, 1948 etablerte Normann Grensen Fotoindustri i Grensen, og fra 1967 holdt firmaet til på Valler i Bærum. I tillegg til postkort gav forlaget også ut turistbøker, billedmapper, slides og andre turistartikler. Normanns sønner overtok firmaet 1951, og drev det til det ble solgt, men navnet ble beholdt, og selskapet eies nå (2003) av svenske AS Pictura. I 2002 ble 13 000 av firmaets kortoriginaler overlatt til Billedsamlingen ved Nasjonalbiblioteket i Oslo.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.