Canadair er en tidligere canadisk flyprodusent.

Historie

Canadair ble etablert i Montreal i 1944 da flydivisjonen til Canadian Vickers ble reorganisert av den canadiske staten og skilt ut som et selvstendig selskap. Canadian Vickers var dannet som et datterselskap av Vickers i 1911, og flydivisjonen hadde blitt dannet i 1923. I 1946 ble Canadair kjøpt opp og ble et datterselskap av amerikanske Electric Boat Company, og fra 1952 et datterselskap av General Dynamics. Den canadiske staten kjøpte i 1976 selskapet tilbake. Canadair var statseid frem til 1986, da det ble kjøpt opp av Bombardier og navnet Canadair forsvant etter dette.

Canadair var lenge Canadas største flyprodusent. En stor del av produksjonen var lisensproduksjon av amerikanske militære flytyper. Jagerflyet Canadair Sabre (F-86 Sabre) ble fra 1949 til 1958 produsert i et antall over 1800 og var i tillegg til av det canadiske flyvåpenet, også blant annet brukt av det britiske og vesttyske flyvåpenet. Canadair lisensproduserte også jagerflyene CF-104 Starfighter, som ble brukt av Luftforsvaret i Norge, og CF-5 Freedom Fighter på lisens.

Av egne flytyper var de viktigste det tomotors amfibieflyet Canadair CL-215, som fløy første gang i 1969 og var i produksjon til 1989, og serien av Challenger forretningsfly, som fløy første gang i 1978 og nå er produsert av Bombardier.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg