Faktaboks

Bruno Krauskopf
Uttale
krˈauskopf
Født
1892, Marienburg
Død
1960, Berlin

Bruno Krauskopf var en tysk maler og grafiker. Han debuterte i 1912 og markerte seg i årene som fulgte som representant for den tyske ekspresjonismen. I 1916 ble han medlem av Berliner Sezession.

Formspråket var preget av kraftige penselstrøk kombinert med en lyssterk og intens koloritt, mens motivkretsen var sentrert rundt landskaper, portretter og figurbilder. Etter første verdenskrig engasjerte han seg sterkt i kunstpolitisk arbeid og var delaktig i opprettelsen av Die Novembergruppe som var en radikal gruppe bestående av ekspresjonistiske kunstnere og arkitekter.

Krauskopf flyttet til Norge i 1933 da naziregimet erklærte hans kunst som «entartet». Han slo seg ned på Jæren, og hans fascinasjon for det norske kystlandskapet gjenspeilet seg i hans billedmotiver i tiden fremover. Krauskopf gjorde seg bemerket som kunstner i Norge, men etter mislykkede forsøk på å oppnå norsk statsborgerskap forlot han landet til fordel for USA i 1948. Der fikk han raskt innpass i New Yorks kunstliv og deltok på flere betydelige utstillinger.

Grunnet sykdom vendte han i 1957 tilbake til Tyskland hvor han døde tre år senere.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Bruno Krauskopf

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg