Faktaboks

British South Africa Company

Det britiske sørafrikakompaniet

The Rhodes Colossus

The Rhodes Colossus, fremstilling av Cecil Rhodes som en kjempe som står over hele Afrika «fra Kapp til Kairo», som et symbol på tidens imperialisme.

Av .

British South Africa Company var et selskap stiftet av den britisk-sør-afrikanske imperiebyggeren Cecil Rhodes. Den britiske regjeringen ga i 1889 selskapet konsesjon til å bygge ut infrastruktur som jernbaner og veier og til å forvalte store områder i det som etter hvert ble Rhodesia (nåværende Zambia og Zimbabwe). Dette skulle skje uten direkte kostnader for britiske myndigheter. Til gjengjeld fikk selskapet rettighetene til å høste alle økonomiske gevinster ved koloniseringen, og monopol på sin rolle. Konsesjonen ble gitt for 25 år og fornyet for ytterligere 10 år i 1915.

Selskapet overdro forvaltninga av Sør-Rhodesia til hvite settlere i 1923. Året etter overtok koloniministeriet i London forvaltninga av Nord-Rhodesia. Selskapet beholdt sine økonomiske eiendommer som gruver og plantasjer. Særlig skulle koppergruvene i Nord-Rhodesia (Zambia) bli en viktig inntektskilde i flere tiår, fram til selskapet ble tvunget til å overdra rettighetene til lokale myndigheter ved selvstendigheten i 1964.

Etter dette gikk selskapet gjennom ulike omorganiseringer og fusjonering med andre. Det var i stor grad dominert av sørafrikanske gruveselskaper, med Anglo-American Corporation som det viktigste.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg