Johann Sebastian Bach

Johann Sebastian Bach. Maleri av Elias Gottlob Hausman fra 1746. Museum für Geschichte der Stadt Leipzig

Johann Sebastian Bach
Av /※.

Brandenburgerkonsertene, eller Six Concerts à plusieurs instruments, er en samling av seks concerti grossi, komponert av Johann Sebastian Bach i tidsrommet 1711–1720. Konsertene er blant de mest spilte orkesterverkene fra barokken.

Faktaboks

Også kjent som

Six Concerts à plusieurs instruments

Uttale
brˈandenburgerkonsertene

Konsertene ble i 1721 tilegnet prins Christian Ludwig, da han ble kronet markgreve av Brandenburg. Bach sendte konsertene som en slags portefølje til markgreven, i det han var i ferd med å søke seg vekk fra kapellmesterstillingen sin i Köthen. Bach lyktes ikke med å oppnå en post ved hoffet til markgreven, og senere ble notemanuskriptet liggende bortglemt Brandenburgs statsarkiver i vel hundre år, før mesterverkene ble gjenoppdaget i 1849. Takket være verkenes originalitet og kunstneriske kvalitet er Brandenburgerkonsertene blant de mest gjenkjennelige og oftest spilte orkesterverkene fra barokken. Konsertene er ikke bare en storartet fremvisning av Bachs tekniske dyktighet, men de skiller seg ut med en uvanlig kreativ og fargerik instrumentasjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg