Dronningen er den sterkeste brikken i sjakk. De to spillerne starter med hver sin dronning. Dronningen er verdt 9 poeng.

Dronningen har lov til å flytte så langt den vil i enhver retning. Den stopper tidligere om den slår en brikke, Da stopper den på feltet motstanderens brikke akkurat stod på. Den kan ikke hoppe over egne eller motstanderens brikker. Dronningen slår på samme måte som den flytter.

Dronningen er en tung offiser.

På stort sett alle språk har denne brikken et navn som betyr dronning eller dame. På norsk kan man godt si at man "ofrer dama". Dronningen har ofte en krone på toppen, og er oftest litt lavere enn kongen.

Strategi

I åpningen har motstanderen for mange brikker som kan jage dronningen, så anbefalingen er å ikke flytte den før man har rokert. Den er spesielt god på å angripe kongen, og kan bli den viktigste brikken i midtspillet om den har nok plass . I et balansert sluttspill brukes dronningen både til å angripe motstanderen brikker og til å redde remis ved evig sjakk. Siden dronningen kan flytte i alle retninger, kan den forfølge kongen med sjakker slik at motstanderen ikke får lov til å trekke med noen andre brikker.

En av de mest imponerende temaene i sjakktaktikk er dronningoffer. De er kompromissløse på den måten at enten så leder de til seier, oftest ved sjakk matt, eller så har man mistet en brikke av så stor verdi at man taper partiet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg