Faktaboks

Bohdan Khmelnytskyj

Bohdan Zinovij Mykhajlovytsj Khmelnytskyj

russisk (norsk transkripsjon) Bogdan Khmelnitskij

engelsk transkripsjon Bohdan Zinoviy Mykhaylovych Khmelnytsky, Bogdan Mikhailovich Khmelnitsky

polsk Bohdan Chmielnicki

Uttale
khmelnˈitskij
Født
1595, Tsjyhyryn, Ukraina
Død
16. august 1657, Tsjyhyryn, Ukraina
Levetid - kommentar
omtrentlig fødselsår
Bogdan Khmelnitskij rir inn i Kiev

Bogdan Khmelnitskij var hetman for de ukrainske kosakkene under opprøret mot det polske styret i 1648–1654, og ble så godt som uavhengig hersker i Ukraina.

Av /Nasjonalmuseet i Ukraina.

Bohdan Khmelnytskyj var en kosakkleder (hetman). Han ledet kosakkopprøret mot Polen-Litauen i 1648–1654, som førte til en de facto uavhengig kosakkstat som spiller en stor rolle for ukrainsk nasjonal identitet.

Opprøret hadde sin bakgrunn i stridigheter omkring kosakkstyrkenes, og mer generelt den ortodokse bondebefolkningens, rettigheter og vilkår i den polsk-litauiske staten. Khmelnytskyj hadde innledet opprøret med støtte fra krimtatarene, men da disse sviktet ham og Polen presset på, måtte han søke støtte hos tsar Aleksej i Moskva. I 1654 underla kosakkene seg tsarens proteksjon og det ble undertegnet en avtale i Perejaslav. Kosakkene anså avtalen som en midlertidig militærallianse. Russerne hadde et annet perspektiv og innskrenket i gradvis kosakkstatens autonomi innenfor imperiet, inntil den i 1775 ble avviklet under Katarina den store. Russland har i ettertid betraktet avtalen som en «gjenforening» av «Store-Russland» og «Lille-Russland» – de imperiale betegnelsene på Russland og Ukraina.

Khmelnytskyj gjennomførte en av de mest beryktede jødeforfølgelsene i Europa, der flere titalls tusen jøder ble drept og deportert. Bakgrunnen for jødepogromene var at det ofte var dem kosakkstyrkene først kom i berøring med når de kjempet seg vestover, da jødene hadde sentrale posisjoner i polsk tjeneste som forpaktere av land.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg