Faktaboks

Bob Beamon
født: Robert Beamon
Uttale
bˈi:mən
Født
29. august 1946, New York, USA
Friidrett

Bob Beamon hopper her 8,90 m i lengde under OL i Mexico 1968. Dette var 55 cm lenger enn gjeldende verdensrekord og regnes som friidrettshistoriens mest fantastiske resultat.

Av /NTB Scanpix ※.

Bob Beamon er en amerikansk tidligere friidrettsutøver som ble olympisk mester i lengde i OL i 1968 med et verdensrekordsprang på 8,90 meter. Verdensrekorden ble først slått i 1991 og Beamons sprang er per juni 2021 fortsatt olympisk rekord og det nest lengste i godkjent vind gjennom tidene.

Idrettskarriere

Bob Beamon
Foto av Bob Beamon fra 1992.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

I forkant av OL 1968 hadde Beamon prestert fine resultater og var ubeseiret i nasjonale konkurranser i USA den sesongen. Han var også nest lengst i kvalifiseringen med 8,19 meter.

Deretter skulle Beamons idrettskarriere bli definert av ett eneste lengdesprang. Den 18. oktober 1968 hoppet han 8,90 meter i sitt første forsøk i OL-finalen i Mexico By. Hoppet var 55 centimeter lengre enn daværende verdensrekord og regnes som friidrettshistoriens mest fantastiske enkeltresultat.

Etter OL-gullet i 1968 konkurrerte Beamon aldri i internasjonale konkurranser igjen. Han var plaget med skader og fra 1973 ble han profesjonell, uten særlig suksess.

Verdensrekorden ble først slått i 1991 da landsmannen Mike Powell hoppet 8,95 i VM i Tokyo.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg