Bioshock

Bioshock er en dataspillserie utviklet av Irrational Games og utgitt av 2K Games. Serien består av tre hovedspill. De to første finner sted i Rapture, en dystopisk undervannsby, mens det tredje foregår i Columbia, en by som svever i himmelen.

Det første Bioshock-spillet, som kun heter Bioshock, fikk ekstremt god mottakelse av både spillere og kritikere da det ble gitt ut i 2007. Særlig spillets historiefortelling og politiske temaer er trukket fram som noen av dets sterkeste kvaliteter; spillet kan ses på som en kritikk til Ayn Rands objektivisme, noe som var et uvanlig tema for dataspill da spillet ble gitt ut.

Bioshock 2 ble også godt mottatt da det ble lansert i 2010, men fikk ikke like gode tilbakemeldinger som dets forgjenger. Kritikere har påpekt at det ligner for mye på det originale Bioshock-spillet, som på mange måter var et revolusjonerende skytespill. Noen mener at manglene til Bioshock 2 kommer av at det ble produsert av en annen utvikler enn forgjengeren.

Det tredje og siste spillet i serien, Bioshock Infinite, ble igjen utviklet av Ken Levine, som også hadde regi på det første spillet. Som det første spillet i serien ble også Bioshock Infinite svært godt mottatt da det ble utgitt i 2013. Spillet stiller spørsmålstegn ved den såkalte amerikanske eksepsjonalismen, og igjen har det særlig vært disse politiske temaene, samt historiefortellingen, som har blitt hyllet av både kritikere og spillere.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg