Faktaboks

Bergens skofabrikk
Offisielt navn
A/S Bergens skofabrikk
Stiftet
1881
Nedlagt
1974
Fra produksjonshallen, ca. 1960-tallet
Fra produksjonshallen til Bergen skofabrikk, rundt 1960. På denne tiden var dette en av landets største skofabrikker med over 250 ansatte.
Fra produksjonshallen, ca. 1960-tallet
Av /Universitetsbibliotetket i Bergen/Norvin reklamefoto.
Bergens skofabrikk
Bergens skofabrikk, 1920- eller 1930-tallet.
Av /Universitetsbibliotetket i Bergen/Helmers-Olsen-samlingen.

Bergens skofabrikk var Bergens eldste skofabrikk. Den ble grunnlagt i 1881 av Adolph Christensen, og var en av landets første fabrikker i sitt slag.

I 1880-årene fikk Bergens mange skomakere konkurranse fra fremveksten av en moderne skoindustri. Bergen Skofabrikk ble en av landsts største skofabrikker, men måtte i likhet med de fleste andre i bransjen innstille produksjonen på 1970-tallet, da den internasjonale konkurransen ble for sterk.

Interiør fra A/S Bergens Skofabrik, 1918

Historie

Reklame for R-sko fra Bergens skofabrikk
«Ørnen herreskotøi» og «R-sko dameskotøi» var velkjente varemerker.
Av /Universitetsbibliotetket i Bergen/Norvin reklamefoto.
Herresko fra Bergens skofabrikk
Av /Universitetsbibliotetket i Bergen/Norvin reklamefoto.

Til å begynne med hadde fabrikken lokaler i Torgalmenningen 6, men allerede i 1882 fikk den nye lokaler i Nygårdsgate 106–112. Etter en brann i 1913 flyttet fabrikken inn i nytt fabrikkanlegg ved Store Lungaardsvann.

Frem til den økonomiske krisen i begynnelsen av 1920-tallet hadde fabrikken gode tider. Den innehadde datidens mest moderne utstyr og produserte mellom 800 og 1000 par sko om dagen.

1920–årene var vanskelige tider for byens skoindustri, en rekke fabrikker ble nedlagt eller overtatt av andre. Denne skjebne rammet også Bergens skofabrikk som i 1932 ble overtatt av GC Rieber.

Tollbeskyttelse og bedre arbeidsforhold i slutten av 1930-årene førte til bedre tider og flere nye skofabrikker, blant annet Skofabrikkene Victoria (1932), Mercur (1935), med flere.

I 1936 kunne Bergen skofabrikk flytte inn i et nytt fabrikkanlegg i Nordre Nonnesetergate 4 og produksjonen ble utvidet. «Ørnen herreskotøi» og «R-sko dameskotøi» var velkjente varemerker. I 1954 var fabrikken en av landets største skofabrikker med over 250 ansatte.

Fabrikken på sitt største

Bergens skofabrikk

Bergens skofabrikks nybygg i Nordre Nonnesetergaten 4. Bygget ble senere kalt KIM-bygget. I dag er dette en del av Bergen Storsenter.

Av /Universitetsbibliotetket i Bergen/Norvin reklamefoto.

I 1950-årene la bedriften stor vekt på rasjonalisering, bant annet gjennom et samarbeidsprosjekt med Norsk produktivitetsinstitutt og amerikanske eksperter. På grunn av manglende arbeidskraft og uegnede fabrikklokaler ble Bergens Skofabrikks produksjon flyttet til Kleppestø på Askøy i 1963.

I 1960-årene hadde fabrikken full kapasitetsutnyttelse. I 1969 produserte fabrikken sammen med søsterfabrikken Jarl i Sunnfjord 200 000 par sko i året.

Avvikling

Den øvrige bergenske skoindustrien arbeidet i motgang det meste av etterkrigstiden og i løpet av 1960-årene forsvant de fleste av de bergenske skofabrikkene. På tross av etterkrigstidens fremgang nådde endrede rammevilkår til slutt også Bergens Skofabrikk.

I begynnelsen av 1970-tallet ble fabrikken i økende grad klemt mellom stigende lavprisimport av sko og økte kostnader, og måtte innstille virksomheten i 1974.

Skofabrikken i dag

Den gamle skofabrikken i Marken ble overtatt av møbelvarehuset KIM, og er i dag en del av kjøpesenteret Bystasjonen/Bergen Storsenter.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg