Beatrice Kimpa Vita

Faktaboks

Beatrice Kimpa Vita
Dona Beatrice
Kimpa Vita
Uttale
-trˈis
Født
1684
Død
1706
En tegning av det som skal være Beatrice Kimpa Vita fra et portugisisk manuskript
Beatrice Kimpa Vita
Av .

Artikkelstart

Beatrice Kimpa Vita var en profet, religiøs og politisk leder for Kongo. Beatrice Kimpa Vita var av aristokratisk byrd, fra Mukongo-klanen i Kongo-kongedømmet, som senere ble lagt inn under den portugisiske kolonien Angola. Misjonærer fra Portugal hadde kristnet store deler av Kongo, og Dona Beatrice brukte kristendommen i sitt nasjonalistiske budskap.

I 1704 skal Beatrice ha fått et syn, der den egyptiske St. Anton viste seg for henne og befalte henne å samle Kongo, og bringe det ut av mørket og kaoset som hersket. Hun skapte en afrikansk kirke, hvor hun forkynte at Kongo var det hellige land, at Kristus ble født i São Salvador (Kongos hovedstad Mbanza Kongo). Da hun fødte en sønn hevdet hun fortsatt å være jomfru. Beatrice Kimpa Vita regnes blant en av de første afrikanske nasjonalister, som gikk inn for afrikansk gjenfødelse og selvstendighet. Hennes lære ble fryktet for sitt politiske innhold av portugiserne og deres kongolesiske allierte. I 1706 ble hun dømt til døden og brent på bål sammen med sitt nyfødte barn.

Ideene og profetiene til Betarice Kimpa Vita levde videre i lokale religiøse tradisjoner, og har vært med på inspisere flere lokale kirkesamfunn. Deriblant kimbangistene, en afrikansk vekkelsesbevegelse som blant annet er aktiv i dagens Angola, Republikken Kongo og Den demokratiske republikken Kongo.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg