Faktaboks

Børvasstindan
Uttale
bˈørvasstindan
Børvasstidene
Fullmåne ei mainatt over Børvasstidan sett fra Tverlandet.
Børvasstidene
Av /https://haukland-grafisk.no/foto-copyright.html.
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Børvasstindan er et fjellparti i Bodø kommune i Nordland fylke, på sørsiden av Saltfjorden, bestående av to rekker med til dels spisse tinder. Den vestlige tinderekken kalles Falkflogtindan, som i Urskartind på grensen til Beiarn i sør når 1146 meter over havet. Den østlige fjellrekken kalles Åselitindan og når 1177 meter over havet i Store Åselitind sentralt i fjellrekken. Kjente turmål er Per Karlsatind (1036 meter) og Børtinden (1046 meter), som begge ligger nord i fjellmassivet, i henholdsvis Falkflogtindan og Åselitindan. Store Åselitind ble besteget først i 1930.

Berggrunnen i Børvasstindan består overveiende av glimmerskifer og glimmergneis, som er sterkt omdannede bergarter fra den kaledonske fjellkjedefoldingen (kaledonske orogenese). Fjellområdet danner en vakker og karakteristisk profil sett fra Bodø sentrum.

Navnet er etter Børvatnet og Børelva, som ligger øst for fjellområdet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg