Astrid Gjertsen

Faktaboks

Astrid Gjertsen
Født
14. september 1928, Horsens, Danmark
Død
17. juni 2020, Bærum
Av /Stortingsarkivet.

Artikkelstart

Astrid Gjertsen var en norsk politiker fra Høyre. Hun var forbruker- og administrasjonsminister i 1981–1986 i regjeringen Willoch og stortingsrepresentant for Aust-Agder fra 1973 til 1989. Gjertsen var andre viseformann i Høyre i perioden 1978–1982.

Astrid Gjertsen kom fra Danmark og vokste opp på en gård på Jylland. Etter gymnas i Horsens i 1946 ble hun gift i Norge; de fleste årene arbeidet hun som husmor og bodde på Borøya i Tvedestrand, der hun også ble kjent for for sin hagedrift. Hun opparbeidet hun sin eiendom Rosenlund til en spennende mønsterhage drevet etter økologiske prinsipper.

Gjertsen var medlem av Tvedestrand kommunestyre i 1967–1975 og fra 1973 Høyres stortingsrepresentant for Aust-Agder. Hun ble særlig kjent som statsråd i Willoch-regjeringen, der hun ble en banebryter for avregulering, forenkling og effektivisering i forvaltningen. Særlig kjent ble hun for å kjempe frem fleksible åpningstider i butikkene. Hun deltok også i arbeidet med å avskaffe systemet med maksimalpriser på boliger, der uskikken med «betaling under bordet» ble avskaffet.

Gjertsen måtte gå av som statsråd våren 1986 på grunn av at hun hadde jukset med noen drosjeregninger. Hun ble dømt til betinget fengsel for bedrageri og søkte ikke gjenvalg til Stortinget i 1989.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg