Svein Jarvoll

Faktaboks

Svein Jarvoll
Født
5. mai 1946, Lurøy

Artikkelstart

Svein Jarvoll, norsk forfatter. Han debuterte med diktsamlingen Thanatos. Et polyfont dikt om døden (1984), som i sitt åpne spill med kjente og ukjente kilder belyste forholdet liv–død både i personlig og i kulturhistorisk perspektiv. Så fulgte romanen En australiareise (1988), et av de helt sentrale norske postmoderne romanverk. I en reiseroman der målet aldri nåes, sidestilles språklige uttrykk hentet fra ulike epoker, sjangere og stilarter, og danner en mangslungen dialog med våre kulturhistoriske forutsetninger i konsekvent motbevegelse til romansjangerens konvensjonelle forløp.

Etter Den ufullførte beretningen om Henry Glass og andre noveller (1990), der Jarvoll utforsker kortprosasjangerens muligheter, fulgte en sprelsk gjendiktning fra gammelgresk av Arkhilokhos' Fragmenter (1993) og den labyrintiske essaysamlingen Melbourne-forelesningene (1995), som kretser om så vel antikk gresk som samtidig norsk litteratur.

Han gav i 2000 ut en bok med gjendiktninger av den kvinnelige greske lyrikeren Sapfo, og året etter fulgte essaysamlingen Et hvilket som helst glass vann. Ustadighet ustadighet (2004) er noveller.

Jarvoll mottok Doblougprisen i 2001.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg