Faktaboks

Aquitaine
Uttale
akitˈɛn

Aquitaine er en tidligere region i det sørlige Frankrike som i 2016 ble en del av den nyopprettede regionen Nouvelle-Aquitaine.

Regionen omfattet departementene Dordogne, Gironde, Landes, Lot-et-Garonne og Pyrénées-Atlantiques. Den hadde et areal på 41 309 km2 og hadde 3 206 700 innbyggere (2006). Hovedstad var Bordeaux og andre større byer var Pau, Bayonne, Agen og Périgueux.

Natur

Mesteparten av Aquitaine er lavland som gjennomskjæres av elvene Garonne, Dordogne og Adour. Kystområdene (les Landes) består av sandmoer med tett furu- og pinjeskog. Regionen omfatter i sør en del av Pyreneene, med Midi d'Ossau (2884 moh.) som høyeste punkt. Klimaet er maritimt med milde vintre.

Næringsliv

Jordbruket er velutviklet med dyrking av mais, tobakk, frukt og tidlig-grønnsaker. Langs de nedre deler av Garonne og Dordogne dyrking av vindruer, med fremstilling av de kjente Bordeaux-vinene. Skogbruk i les Landes med produksjon av harpiks. Betydelig turisme, spesielt langs kysten. Naturgassfeltene ved Lacq står for halvparten av Frankrikes produksjon, ved kysten mindre forekomster av olje. Industrien er konsentrert til Bordeaux.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg