Faktaboks

Antoine-Louis Barye
Uttale
barˈi
Født
1795
Død
1875
Antoine-Louis Barye
Antoine-Louis Barye med en sittende løve i voks. Han var en fransk billedhugger og den mest kjente franske dyrefremstilleren på 1800-tallet. Maleri fra 1868, Walters Art Museum.

Antoine-Louis Barye var en fransk billedhugger og den mest kjente franske dyrefremstilleren på 1800-tallet. I ungdomsårene arbeidet han som gravør og ble senere utdannet ved Académie des beaux-arts i Paris. Han fikk Romaprisen i 1820.

Det første større arbeidet var Tiger river krokodille i stykker (1831, Louvre). Allerede her finner vi de trekkene som siden skulle karakterisere hans skulptur: ville dyr i intens, opprivende kamp eller i spent stilling, særlig løver, tigrer og jaguarer. Utenfor Glyptoteket i København finnes to bronseløver, støpt etter hans død. Blant hans mest kjente arbeider er dyregruppene i Tuileriene i Paris.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Antoine-Louis Barye

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg