Ciudad Bolívar

Gatebilde fra gamlebyen i Ciudad Bolivar.

Artikkelstart

Ciudad Bolívar er en by i Venezuela, ved bredden av Orinoco, cirka 400 kilometer fra munningen.

Faktaboks

Uttale
siuðˈað bålˈivar
Etymologi
‘Bolivar-byen’

Cuidad Bolívar ligger i kommunen Heres (Municipio Heres). Byen er delstatshovedstad i delstaten Bolívar og har 567 953 innbyggere (2011). Byen er hovedhavn og viktigste inngangsport og handelssenter for innlandsregionen Los Llanos, med utskipning av blant annet gull og diamanter. Delstaten Bolívar er også et viktig jordbruks- og feavlsområde, med Ciudad Bolívar som handelsknutepunkt.

Ciudad Bolívar har en katedral som ble bygd mellom 1764 og 1840, og er erkebispesete. Byen har flere universiteter. Det historiske sentrum av byen har flere godt bevarte bygninger fra kolonitiden, og tiltrekker seg en del turisme. Byen har også et anerkjent museum; Jesús Soto Museum of Modern Art. Museumet er designet av den anerkjente modernistiske venezuelanske arkitekten Carlos Raúl Villanueva.

En stor hengebro, Angostura (1967), over Orinoco har gjort byen til et viktig knutepunkt i trafikken mellom Caracas og Ciudad Guayana. José Tomás de Heres Airport er lokalisert i Ciudad Bolívar.

Historie

Cuidad Bolívar har stor betydning i venezuelansk historie. Byen ble grunnlagt 21. desember 1595 av den spanske kolonisten Don Antonio de Berrío, rundt en barrikadert havn kalt Santo Tomás de Guayana. I 1764 ble byen omdøpt til Santo Tomás de la Nueva Guayana de la Angostura del Orinoco, før den fikk navnet Cuidad Bolívar i 1846 til ære for frigjøringshelten Simón Bolívar. Byen var en viktig base for Bolívars frigjøringkamp mot kolonimakten i Venezuela og nabolandene Colombia, Panama, Ecuador, Peru og Bolivia. I 1903 stod det siste slaget i den venezuelanske borgerkrigen (La Revolución Libertadora 1901–1903) i utkanten av byen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg