Faktaboks

Andrzej Tichý
Født
19. desember 1978, Praha
Andrzej Tichý i 2016.
Andrzej Tichý i oktober 2016 i forbindelse med nomineringen av romanen Eländet til Augustpriset.
Av .

Andrzej Tichý er en svensk forfatter og essayist.

Tichý debuterte med Sex liter luft (2005), en mørk barndomsskildring med apokalyptiske dimensjoner. Hans andre roman Fält (2008), er en slags parabel over menneskehetens ondskap, fortalt av andregenerasjonsinnvandreren Nadja, som skriver frem historien til den papirløse flyktningen Nadir. I 2013 kom romanen Omsorgen. Både Fält, romanen Kairos (2013) og novellesamlingen Renheten (2020) er blitt nominert til Nordisk Råds litteraturpris i henholdsvis 2009, 2014 og 2021.

Mens Kairos utforsket politiske og eksistensielle konsekvenser av forståelsen av tid, handler Eländet (2016) om flyktningkrisen i Europa. Romanen er en tour de force gjennom fiktive undergrunnsscener på det europeiske kontinentet, og den ble nominert til Bookerprisen da den ble oversatt til engelsk i 2020 med tittelen Wretchedness. Novellesamlingen Renheten er en polyfon fortelling om mennesker som på forskjellige vis befinner seg på kanten av samfunnet.

Tichy er født i Praha, med tsjekkisk mor og polsk far, og kom til Sverige og Malmö i 1981.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg