Andrew John Wiles

Faktaboks

Andrew John Wiles
Uttale
wailz
Født
11. april 1953, Cambridge

Andrew Wiles ble tildelt Abelprisen 2016 for sitt bevis av Fermats siste sats.

Andrew Wiles
Av /Mathematical Institute, University of Oxford.

Artikkelstart

Andrew John Wiles er en britisk matematiker som er spesielt kjent for beviset av Fermats sats, som hadde stått uløst i 358 år. For beviset ble han tildelt Abelprisen i 2016.

Yrkeskarriere

Andrew John Wiles tok bachelorgraden i matematikk i 1974 ved Merton College i Oxford, og senere doktorgraden i 1980 ved Clare College i Cambridge.

Etter en periode ved Institute for Advanced Study i New Jersey i 1981 ble Wiles lærer ved Princeton University. I 1985–1986 var han Guggenheim Fellow ved Institut des Hautes Études Scientifiques utenfor Paris og ved École Normale Supérieure. Fra 1988 til 1990 var han Royal Society Research Professor ved Universitetet i Oxford, før han returnerte til Princeton. Han kom tilbake til Oxford i 2011 som Royal Society Research Professor.

Fermats siste sats

Wiles ble kjent i 1995 for å ha bevist Fermats sats, et berømt matematisk problem som ble formulert av Pierre de Fermat og hadde stått uløst i 358 år.

Fermats sats går ut på at det ikke finnes positive heltalls-løsninger for ligningen Xn + Yn = Zn der n er større enn 2.

Wiles ble kjent med Fermats siste sats og bestrebelsene med å bevise det som tiåring, og han ble allerede da fascinert av at et problem som er så lett å formidle var så vanskelig å bevise.

Problemet har en interessant historie, og arbeidet med å bevise ligningen har ført til viktige matematiske oppdagelser. Før Wiles som professor ved Oxford ga seg i kast med problemet, var det kommet flere viktige gjennombrudd.

Fermat hadde bevist ligningen der n=4. Leonhard Euler beviste ligningen der n=3, og Sophie Germain beviste ligningen med uendelig mange primtallseksponenter. I sitt arbeid med å løse problemet avdekket Ernst Kummer flere grunnleggende ideer i algebraisk tallteori, som ideelle tall og det subtile ved entydig faktorisering. Wiles' fullstendige bevis støtter seg på ytterligere tre begreper i tallteori: elliptiske kurver, modulære former og Galois-representasjoner.

Wiles ble i 2016 tildelt Abelprisen, som det heter i tildelingen: «for sitt oppsiktsvekkende bevis på Fermats siste teorem ved hjelp av modularitetsformodningen for semistabile elliptiske kurver, noe som innledet en et helt ny æra innen tallteori.»

Priser

Andrew J. Wiles har mottatt en rekke priser innen matematikk og vitenskap. Nedenfor et utvalg.

  • Rolf Schock Prisen (1995)
  • Wolfprisen (1995/6)
  • Ostrowski-prisen (1996)
  • Royal Medal fra Royal Society (1996)
  • Det amerikanske vitenskapsakademiets pris i matematikk (1996)
  • Shaw-prisen (2005)
  • Abelprisen (2016)

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg