Faktaboks

Amy Winehouse
Amy Jade Winehouse
Uttale
wˈainhaus
Født
14. september 1983, London, England
Død
23. juli 2011, London, England
Amy Winehouse
Amy Winehouse i Baltimore i USA i 2007

Amy Winehouse var en britisk sanger og låtskriver som blandet inspirasjon fra klassiske jazzvokalister som Dinah Washington og Billie Holiday med moderne vokalgrupper som Salt-N-Pepa og TLC. Resultatet ble en blanding av jazz, pop, soul og hiphop.

Bakgrunn

Hennes bakgrunn var jødisk middelklasse i Nord-London. På 1990-tallet sang hun hiphop og gikk på teaterskole. Fra 2000 var hun en av vokalistene i National Youth Jazz Orchestra. Island Records ga ut debutalbumet Frank (2003), som fikk gode kritikker og nådde 13. plass i Storbritannia.

Skandaler og gjennombrudd

Winehouse figurerte en del i tabloidpressen på grunn av et noe uryddig forhold til alkohol. Hun brøt med managerbyrået sitt da de forlangte henne inn på rehabilitering, og svarte med å lansere Rehab. Denne fengende sangen, der hun ble kompet av det unge, amerikanske soulbandet The Dap-Kings, ble hennes internasjonale gjennombrudd og gikk til topps også i Norge.

Stor suksess

Back To Black (2006) høstet svært positive kritikker og ble solgt i over 14 millioner eksemplarer. Andre store hits fra albumet var You Know I'm No Good, Back To Black og Tears Dry On Their Own. I 2007 hadde Winehouse en kjempehit med Valerie, som var hentet fra soloalbumet til hennes produsent Mark Ronson. Under Grammy-prisutdelingen for året 2008 ble hun tildelt hele fem priser.

De siste årene

De siste årene av hennes liv var preget av arrestasjoner, narkotikamisbruk, sykehusinnleggelser, skandaløse liveopptredener og store oppslag i tabloidpressen. Etter en avbrutt verdensturné døde Winehouse av alkoholforgiftning i juli 2011, bare 27 år gammel.

Posthumt

Body and Soul, en duett med Tony Bennett, kom ut etter hennes død i 2011 og vant en Grammy-pris. I 2015 kom dokumentarfilmen Amy som skildrer popstjernens liv. Filmen vant Oscar for beste dokumentarfilm.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg