Amy Winehouse var en britisk sanger og låtskriver som blandet inspirasjon fra klassiske jazzvokalister som Dinah Washington og Billie Holiday med moderne vokalgrupper som Salt-N-Pepa og TLC. Resultatet ble en blanding av jazz, pop, soul og hiphop.

Hennes bakgrunn var jødisk middelklasse i Nord-London. På 1990-tallet sang hun hiphop og gikk på teaterskole. Fra 2000 var hun en av vokalistene i National Youth Jazz Orchestra. Island Records ga ut debutalbumet Frank (2003), som fikk gode kritikker og nådde 13. plass i Storbritannia.

Winehouse figurerte en del i tabloidpressen på grunn av et noe uryddig forhold til alkohol. Hun brøt med managerbyrået sitt da de forlangte henne inn på rehabilitering, og svarte med å lansere Rehab. Denne fengende sangen, der hun ble kompet av det unge, amerikanske soulbandet The Dap-Kings, ble hennes internasjonale gjennombrudd og gikk til topps også i Norge.

Back To Black (2006) høstet svært positive kritikker og ble solgt i over 14 millioner eksemplarer. Andre store hits fra albumet var You Know I'm No Good, Back To Black og Tears Dry On Their Own. I 2007 hadde Winehouse en kjempehit med Valerie, som var hentet fra soloalbumet til hennes produsent Mark Ronson. Under Grammy-prisutdelingen for året 2008 ble hun tildelt hele fem priser.

De siste årene av hennes liv var preget av arrestasjoner, narkotikamisbruk, sykehusinnleggelser, skandaløse liveopptredener og store oppslag i tabloidpressen. Etter en avbrutt verdensturné døde Winehouse av alkoholforgiftning i juli 2011, bare 27 år gammel.

Body and Soul, en duett med Tony Bennett, kom ut etter hennes død i 2011, og vant en Grammypris. I 2015 kom dokumentarfilmen Amy som skildrer popstjernens liv. Filmen vant Oscar for beste dokumentarfilm.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.