Amy Winehouse

Faktaboks

Amy Winehouse
Amy Jade Winehouse
Uttale
wˈainhaus
Født
14. september 1983, London, England
Død
23. juli 2011, London, England
Amy Winehouse i Baltimore i USA i 2007

Artikkelstart

Amy Winehouse var en britisk sanger og låtskriver som blandet inspirasjon fra klassiske jazzvokalister som Dinah Washington og Billie Holiday med moderne vokalgrupper som Salt-N-Pepa og TLC. Resultatet ble en blanding av jazz, pop, soul og hiphop.

Bakgrunn

Hennes bakgrunn var jødisk middelklasse i Nord-London. På 1990-tallet sang hun hiphop og gikk på teaterskole. Fra 2000 var hun en av vokalistene i National Youth Jazz Orchestra. Island Records ga ut debutalbumet Frank (2003), som fikk gode kritikker og nådde 13. plass i Storbritannia.

Skandaler og gjennombrudd

Winehouse figurerte en del i tabloidpressen på grunn av et noe uryddig forhold til alkohol. Hun brøt med managerbyrået sitt da de forlangte henne inn på rehabilitering, og svarte med å lansere Rehab. Denne fengende sangen, der hun ble kompet av det unge, amerikanske soulbandet The Dap-Kings, ble hennes internasjonale gjennombrudd og gikk til topps også i Norge.

Stor suksess

Back To Black (2006) høstet svært positive kritikker og ble solgt i over 14 millioner eksemplarer. Andre store hits fra albumet var You Know I'm No Good, Back To Black og Tears Dry On Their Own. I 2007 hadde Winehouse en kjempehit med Valerie, som var hentet fra soloalbumet til hennes produsent Mark Ronson. Under Grammy-prisutdelingen for året 2008 ble hun tildelt hele fem priser.

De siste årene

De siste årene av hennes liv var preget av arrestasjoner, narkotikamisbruk, sykehusinnleggelser, skandaløse liveopptredener og store oppslag i tabloidpressen. Etter en avbrutt verdensturné døde Winehouse av alkoholforgiftning i juli 2011, bare 27 år gammel.

Posthumt

Body and Soul, en duett med Tony Bennett, kom ut etter hennes død i 2011 og vant en Grammy-pris. I 2015 kom dokumentarfilmen Amy som skildrer popstjernens liv. Filmen vant Oscar for beste dokumentarfilm.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg