Faktaboks

Alunverket

egentlig Christians og Sophia Magdalenas Alunverk

Alunverket var tidligere et norsk industriselskap. Det ble opprettet i 1737 ved foten av Ekeberg i Gamlebyen i Oslo. Alunverket var et interessentskap med Peter Collett og Peder Leuch som hovedmenn og et av de største foretak i datidens Christiania.

Fra alunskifer utvant verket alun, som ble brukt blant annet til farging av tøy og i garvevirksomhet. Tross privilegier og tollfrihet gikk driften dårlig, og verket måtte innstille etter få år. Forbedringer og utvidelser førte til at driften ble gjenopptatt i 1758 av James Collett og Morten Leuch. I 1776 ble et pottaskekokeri tilknyttet bedriften.

I 1806 opprettet daværende eier John Collett en skole for arbeidernes barn. Bedriften ble nedlagt i 1815.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (3)

skrev Svein Askheim

Området er i dag park og flere ønsker Ekebergskrenten fredet. Interessant geologi, botanikk og historie. mvh Svein

skrev Ingeborg Fløystad

Skolen ved Alunverket var ikke Norges første verksskole. Ved bergverkene var det skoler på 1700-tallet. En av de eldste fastskolene (eget skolehus) var skolen ved Næs jernverk som ble opprettet 1740.Hilsen Ingeborg Fløystad

skrev Hilde Woxen Stormark

Jeg støtter opp under Ingeborg Fløystads bemerkning om skoler ved norske berg- og jernverk. Ved Eidsfos Jernverk ble skolen etablert ca. 1750 med obligatorisk skolegang for verksbarna.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg