Alison Krauss

Faktaboks

Alison Krauss

Alison Maria Krauss

Født
23. juli 1971, Champaign, Illinois

Artikkelstart

Alison Krauss er en amerikansk countryartist som siden 1990-tallet har vært bluegrassens store stjerne. Hun er en glimrende vokalist, låtskriver og felespiller og har per 2021 mottatt 27 Grammypriser.

Hun begynte å spille fele som femåring og vant tolv år gammel Illinois-mesterskapet i felespill. Som 14-åring ble hun med i det lokale bluegrassbandet Union Station, men platedebuterte med et soloalbum i 1987. Første Union Station-album kom i 1989, og Alison Krauss har siden vekslet mellom sine karrierer som soloartist og bandmedlem. Hun har bare hatt én stor countryhit alene, When You Say Nothing At All (1995), men flere som duettsanger.

Etter det store gjennombruddet med So Long So Wrong (1997) har alle hennes album havnet på Topp 10 på Billboards countryliste. Krauss og Dan Tyminski fra Union Station fikk et nytt publikum med sine musikalske bidrag til filmen O Brother, Where Art Thou? (2000).

Hun ble for alvor kjent i Europa med sitt kritikerroste og storselgende duoalbum sammen med Robert Plant, Raising Sand (2007). Samleplata A Hundred Miles Or More: A Collection (2007) nådde sjuendeplass i Norge i 2008. Alison Krauss og Union Stations Paper Airplane (2011) toppet countrylistene og gikk høyt opp på poplistene i både Norge, UK og USA. I 2017 kom soloalbumet Windy City. Krauss og Plant kom med et nytt duoalbum i 2021: Raise The Roof.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg