Aleksandr Kerenskij, russisk jurist og politiker. Kerenskij tilhørte de sosialrevolusjonæres høyrefløy. Som advokat i Moskva vant han stort ry som forsvarer i rettssaker mot revolusjonære. Etter februarrevolusjonen i 1917 ble han først justisminister, deretter fra mai krigs- og marineminister og den sentrale skikkelse i regjeringen.

Han gikk inn for å fortsette krigen i påvente av seier for Ententen, og drog til fronten for å høyne troppenes moral. I juli overtok Kerenskij også som regjeringssjef etter fyrst Lvov. Etter Brusilovs mislykte offensiv forsvant virkningene av hans talekampanje ved fronten. De militære gav regjeringen skylden for oppløsningen av disiplinen i landet og særlig i hæren, og den øverstkommanderende general Kornilov marsjerte mot Petrograd. Men hans styrker gikk i oppløsning, og han ble arrestert, hvorpå Kerenskij 15. september 1917 proklamerte republikken og selv overtok som øverstkommanderende. I begynnelsen av oktober ble han leder for en ny koalisjonsregjering.

Etter bolsjevikrevolusjonen 7. november flyktet Kerenskij til Vesten, og bodde fra 1940 i USA, der han var meget aktiv som skribent. Han skrev blant annet memoarverket The Catastrophe (1929).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.