Aleksandr Kerenskij

Faktaboks

Aleksandr Kerenskij

Aleksandr Fjodorovitsj Kerenskij

Uttale
kˈerenskij
Født
1881
Død
1970
Aleksandr Kerenskij
Av .

Artikkelstart

Aleksandr Kerenskij var en russisk jurist og politiker. Kerenskij tilhørte de sosialrevolusjonæres høyrefløy i tiden rundt den russiske revolusjon. Som advokat i Moskva vant han stort ry som forsvarer i rettssaker mot revolusjonære. Etter februarrevolusjonen i 1917 ble han først justisminister, deretter fra mai krigs- og marineminister og den sentrale skikkelse i regjeringen.

Da revolusjonen brøt ut pågikk fortsatt første verdenskrig. Kerenskij gikk inn for å fortsette krigen i påvente av seier for trippelententen, som Russland var en del av, og dro til fronten for å høyne troppenes moral. I juli overtok Kerenskij også som regjeringssjef etter fyrst Lvov. Etter Aleksej Brusilovs mislykkede offensiv forsvant virkningene av hans talekampanje ved fronten. De militære gav regjeringen skylden for oppløsningen av disiplinen i landet og særlig i hæren, og den øverstkommanderende general Kornilov marsjerte mot Petrograd. Men Kornilovs styrker gikk i oppløsning, og han ble arrestert, hvorpå Kerenskij 15. september 1917 proklamerte republikken og selv overtok som øverstkommanderende. I begynnelsen av oktober ble han leder for en ny koalisjonsregjering.

Etter bolsjevikrevolusjonen 7. november flyktet Kerenskij til Vesten, og bodde fra 1940 i USA, der han var meget aktiv som skribent. Han skrev blant annet memoarverket The Catastrophe (1929).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg