Albrecht von Haller

Faktaboks

Albrecht von Haller
Født
16. oktober 1708
Død
12. desember 1777

Albrecht von Haller

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Albrecht von Haller var en sveitsisk anatom, fysiolog, botaniker, lege og dikter. Han regnes som en av 1700-tallets store vitenskapsmenn og en av grunnleggerne av den patologiske fysiologi.

Vitenskapsmann

Haller var født i Bern. Han studerte medisin og vitenskap i flere land og etablerte seg i 1729 som lege i sin hjemby. Der foreleste han anatomi fra 1734 og ble bibliotekar i 1735. I 1736 ble han professor i anatomi, botanikk og kirurgi ved det nyetablerte universitetet i Göttingen. Her opprettet han et tegneakademi, et anatomisk teater, en botanisk hage, en fødselsklinikk og han var med å etablere et vitenskapsselskap, der han var president til sin død.

Ved siden av alt dette drev han en utstrakt eksperimentell virksomhet innenfor fysiologien. Disse eksperimentene var grunnlaget for hans storverk Elementa Physiologiae Corporis Humani (Menneskekroppens fysiologiske elementer) som ble utgitt i åtte bind i 1757–1766. I 1753 flyttet Haller fra Göttingen for å bli professor i Bern.

Som medisiner ble Haller særlig kjent for sine arbeider om irritabilitet.

Han utgav Bibliotheca botanica (1771–1772) og trakk opp linjene for et plantesystem.

Dikter

Som dikter vant Haller ry ved Versuch schweizerischer Gedichte (1732). Die Alpen, skrevet i 1729, et lyrisk-praktisk læredikt, som ble oversatt til en rekke språk og skapte mote i litteraturen. I sine siste leveår skrev han historisk-politiske romaner. Med sine bibliografiske skrifter gav Haller uttømmende oversikter over store deler av den vitenskapelige litteratur frem til hans egen tid. Han skal ha skrevet mer enn 1300 vitenskapelige publikasjoner ved siden av sin øvrige virksomhet, blant annet tallrike offentlige verv.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg