plantesystem

Art Blåveis Hepatica nobilis
Familie Soleiefamilien Ranunculaceae
Orden Soleieordenen Ranunculales
Klasse Tofrøblada planter Dicotyledoneae
Rekke Dekkfrøa planter Angiospermae
Rike Planteriket Plantae

Artikkelstart

Plantesystem er en vitenskapelig gruppering av plantene. Kunstige systemer er anlagt etter bestemte kjennetegn uten hensyn til slektskap, i motsetning til de naturlige. Kunstige systemer svarer altså ikke til ordinær systematikk i biologi, som har som overordnet mål at systematikken i stor grad reflekterer evolusjonshistorien, men kan gruppere planter etter bladstilling, antall frøblad, eller om de er frikronede eller helkronede.

Faktaboks

Uttale
plˈantesystˈem

Planteriket deles gjerne i følgende systematiske hovedenheter:

Avgrensningen av enhetene varierer noe i de forskjellige systemene. Til hver familie hører en eller flere slekter som står hverandre nær. Hver slekt omfatter igjen en eller flere arter.

Arten blir betraktet som den grunnleggende systematiske enhet og har siden Carl von Linné to navn (binomial nomenklatur), for eksempel Hepatica nobilis (blåveis). Det første av disse er slektsnavnet, det siste artsnavnet. Alle arter innen samme slekt har samme slektsnavn. I mange tilfeller er det også betydelig variasjon innenfor en enkelt art, og denne blir da ofte delt i mindre systematiske enheter som underarter, varieteter og former.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg