Faktaboks

Ahmed Jabari
Født
1960, Hebron, Vestbredden
Død
14. november 2012, Gaza by, Gaza

Ahmed Jabari var en palestinsk aktivist og militær leder. Han var leder for den militære del av Hamas da han 14. november 2012 ble likvidert i et israelsk angrep i Gaza.

Ahmed Said Jabari kom fra en kjent Gaza-familie med røtter fra Hebron, og studerte historie ved Gaza Islamic University, hvor han ble politisk aktiv – først i al-Fatah. Han ble arrestert i 1982, og satt 13 år i israelsk fengsel, der han stiftet bekjentskap med Hamas, som han ved løslatelsen sluttet seg til.

Jabari engasjerte seg i rivaliseringen mellom al-Fatah og Hamas, som førte til voldelige sammenstøt på 1990-tallet, og ble fengslet av den palestinske administrasjonen i Gaza i 1998. Operativ leder av Hamas' militære del i 2002, for så å ta over kommandoen av Ezzedine al-Qassam brigadene i 2003. Han er ansett for å være den viktigste bidragsyter til den militære profesjonalisering den væpnede kampen mot Israel. Jaabari var også medlem av den politiske ledelsen av Hamas, og grunnla Nur, en sosial organisasjon som gir hjelp til martyrer og fanger. Omtalt som 'generalen' var han ansett som Gazas mektigste mann. Han ble kjent for omverdenen i forbindelse med løslatelseen av den israelske soldaten Gilad Shalit etter en fangeutveksling i 2011.

Israel mislykkes i et attentatforsøk i 2004, da Jabaris eldste sønn, hans bror og tre andre slektninger ble drept.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg