Ahmed Jabari, palestinsk aktivist og militær leder. Han var leder for den militære del av Hamas da han 14. november 2012 ble likvidert i et israelsk angrep i Gaza.

Ahmed Said Jabari kom fra en kjent Gaza-familie med røtter fra Hebron, og studerte historie ved Gaza Islamic University, hvor han ble politisk aktiv – først i al-Fatah. Han ble arrestert i 1982, og satt 13 år i israelsk fengsel, der han stiftet bekjentskap med Hamas, som han ved løslatelsen sluttet seg til.

Jabari engasjerte seg i rivaliseringen mellom al-Fatah og Hamas, som førte til voldelige sammenstøt på 1990-tallet, og ble fengslet av den palestinske administrasjonen i Gaza i 1998. Operativ leder av Hamas' militære del i 2002, for så å ta over kommandoen av Ezzedine al-Qassam brigadene i 2003. Han er ansett for å være den viktigste bidragsyter til den militære profesjonalisering den væpnede kampen mot Israel. Jaabari var også medlem av den politiske ledelsen av Hamas, og grunnla Nur, en sosial organisasjon som gir hjelp til martyrer og fanger. Omtalt som 'generalen' var han ansett som Gazas mektigste mann. Han ble kjent for omverdenen i forbindelse med løslatelseen av den israelske soldaten Gilad Shalit etter en fangeutveksling i 2011.

Israel mislykkes i et attentatforsøk i 2004, da Jabaris eldste sønn, hans bror og tre andre slektninger ble drept.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.