Adelaide Ehrnrooth

Faktaboks

Adelaide Ehrnrooth
Født
17. januar 1826, Nastola
Død
13. januar 1905, Helsingfors, Finland

Artikkelstart

Adelaide Ehrnrooth var en finlandssvensk kvinnesaksaktivist og forfatter. Hun bidro til stiftelsen av Finsk kvinnoförening i 1884, og var den fremste kvinnesakskvinne i Finland i sin generasjon.

Hun debuterte som forfatter med teaterkomedien Älskare och bandit (1862), men like ofte nevnes 1863 som hennes debutår; da publiserte hun føljetongen Familjen Wärnsköld i Finlands Allmänna Tidning og den lille diktsamlingen Sagor och Minnen. Føljetongen utkom i bokform som Bilder ur familjekretsarna i Finland af A-ï-a. Familjen Wärnsköld (1866). I bøker som Dagmar; en vardagshistoria (1870) og Tiden går och vi med den (1878) drøfter hun særlig forholdet mellom kjønnene og synet på ekteskap.

Hun var også aktiv som debattant (I dagens intressanta samhällsfrågor, röst från en icke röstberättigad, 1882) og skrev reiseskildringer fra Europa, Afrika og Orienten (1886, 1890 og 1895).

Hun var av adelsslekt og økonomisk uavhengig, og brukte inntektene fra forfatterskapet til å etablere et stipend for kvinnelige legestudenter.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg