Adelaide Ehrnrooth var en finlandssvensk kvinnesaksaktivist og forfatter. Hun bidro til stiftelsen av Finsk kvinnoförening i 1884, og var den fremste kvinnesakskvinne i Finland i sin generasjon.

Hun debuterte som forfatter med teaterkomedien Älskare och bandit (1862), men like ofte nevnes 1863 som hennes debutår; da publiserte hun føljetongen Familjen Wärnsköld i Finlands Allmänna Tidning og den lille diktsamlingen Sagor och Minnen. Føljetongen utkom i bokform som Bilder ur familjekretsarna i Finland af A-ï-a. Familjen Wärnsköld (1866). I bøker som Dagmar; en vardagshistoria (1870) og Tiden går och vi med den (1878) drøfter hun særlig forholdet mellom kjønnene og synet på ekteskap.

Hun var også aktiv som debattant (I dagens intressanta samhällsfrågor, röst från en icke röstberättigad, 1882) og skrev reiseskildringer fra Europa, Afrika og Orienten (1886, 1890 og 1895).

Hun var av adelsslekt og økonomisk uavhengig, og brukte inntektene fra forfatterskapet til å etablere et stipend for kvinnelige legestudenter.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.