Faktaboks

Ada E. Yonath
Født
22. juni 1939
Ada Yonath
Ada E. Yonath
Av /Associated Press.

Ada E. Yonath er en israelsk kjemiker som i 2009 ble tildelt Nobelprisen i kjemi. Hun har særlig jobbet med krystallografi og forståelsen av ribosomers struktur og funksjon.

Karriere

Yonath tok mastergrad i biokjemi ved Hebrew University of Jerusalem og doktorgrad i røntgenkrystallografi i 1968 ved Weizmann Institute of Science, Israel. I 1969 var hun tilknyttet Carnegie Mellon University, og i 1970 Massachusetts Institute of Technology i USA. I 1970 grunnla hun også et krystallografilaboratorium i Israel.

Fra 1979 til 1984 ledet hun sammen med den tyske biokjemikeren Heinz-Günter Wittmann (1927–1990) en forskningsgruppe ved Max Planck Institute for Molecular Genetics i Berlin. Hun var gjesteprofessor ved University of Chicago i 1977–1978 og ledet i perioden 1986–2004 en forskningsgruppe ved Max-Planck Institute ved DESY i Hamburg, Tyskland.

Yonath er nå professor i strukturell biologi og direktør ved Helen and Milton A. Kimmelman Center for Biomolecular Structure & Assembly, begge ved Weizmann Institute of Science, Rehovot, Israel.

Nobelpris

I 2009 mottok Yonath, som første kvinne på 45 år, Nobelprisen i kjemi, sammen med Venkatraman Ramakrishnan og Thomas Arthur Steitz. De fikk prisen for «studier av ribosomets struktur og funksjon».

Resultatene av deres forskning viser detaljene i hvordan genetisk informasjon omdannes til liv; en reaksjon som skjer inne i cellene. Kjennskapet til forskjellen til ribosomene hos ulike organismer kan få stor betydning for utviklingen av nye antibiotiske stoffer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg