Ada E. Yonath

Faktaboks

Ada E. Yonath
Født
22. juni 1939
Av /Associated Press.

Artikkelstart

Ada E. Yonath, israelsk kjemiker og vinneren av Nobelprisen i kjemi i 2009.

Yonath tok mastergrad i biokjemi ved Hebrew University of Jerusalem og doktorgrad i røntgenkrystallografi i 1968 ved Weizmann Institute of Science, Israel. I 1969 var hun knyttet til Carnegie Mellon University og i 1970 MIT, USA. I 1970 grunnla hun også et krystallografilaboratorium i Israel. Fra 1979 til 1984 ledet hun sammen med Heinz-Günter Wittmann en forskningsgruppe ved Max Planck Institute for Molecular Genetics i Berlin. Hun var gjesteprofessor ved University of Chicago i 1977-1978 og ledet i perioden 1986-2004 en forskningsgruppe ved Max-Planck Institute ved DESY i Hamburg, Tyskland.

Yonath er nå Martin S. and Helen Kimmel professor i strukturell biologi og direktør ved Helen & Milton A. Kimmelman Center for Biomolecular Structure & Assembly, begge ved Weizmann Institute of Science, Rehovot, Israel.

I 2009 mottok Yonath, som den første kvinne på 45 år, Nobelprisen i kjemi, sammen med Venkatraman Ramakrishnan og Thomas Arthur Steitz. De fikk prisen for «studier av ribosomets struktur og funksjon». Resultatene av deres forskning viser detaljene i hvordan genetisk informasjon omdannes til liv; en reaksjon som skjer inne i cellene. Kjennskapet til forskjellen til ribosomene hos ulike organismer kan få stor betydning for utviklingen av nye antibiotiske stoffer.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg