Aage Bohr

Faktaboks

Aage Bohr

Aage Niels Bohr

Født
19. juni 1922, København
Død
8. september 2009

Aage Niels Bohr

Artikkelstart

Aage Niels Bohr var en dansk kjernefysiker. Han delte nobelprisen for 1975 med Ben Mottelson og James Rainwater for å ha oppdaget sammenhengen mellom kollektive bevegelser og partikkelbevegelser i atomkjerner og for deres utvikling av en teori for atomkjernenes struktur basert på denne sammenhengen.

Aage Bohr var sønn av fysikeren Niels Bohr.

Karriere

Aage Bohr ble født i København og var den fjerde av Niels og Margrethe Bohrs seks sønner. Han startet sine fysikkstudier ved Universitetet i København i 1940. Siden Aage Bohrs bestemor var jødisk flyktet familien Bohr til Sverige i 1943. Aage reiste videre til England der Niels Bohr var. De ble hyret til å delta i det britiske atombombeprosjektet, og Aage fungerte da som assistent for sin far. De besøkte USA flere ganger under krigen siden Niels Bohr også var konsulent for Manhattanprosjektet.

Etter krigen returnerte de til København der Aage Bohr ble cand. real i 1946. I 1948 fikk Aage Bohr forskerstilling ved Institute for Advanced Study ved Princeton.

I årene 1950–1953 arbeidet Aage Bohr med å videreutvikle dråpemodellen for atomkjernen. Den opprinnelige modellen som Niels Bohr hadde vært med å utvikle, var kulesymmetrisk. Men for å kunne forklare nye eksperimentelle data var det nødvendig å ta hensyn til avvik fra kulesymmetrien. Uavhengig av hverandre utviklet James Rainwater og Aage Bohr en modell som kan sammenliknes med en ballong med partikler som beveger seg innenfor ballongen og påvirker dens fasong. I 1953 arbeidet Aage Bohr sammen med Ben Mottelson med å sammenlikne konsekvensene av modellen med eksperimentelle data. De måtte da også ta i betrakting atomkjerners rotasjon. I 1954 fullførte Aage Bohr sin doktoravhandling som hadde tittelen Rotational States of Atomic Nuclei. Bohr og Mottelson fortsatte å samarbeide og skrev et to-binds verk om kjernefysikk der første bind kom ut i 1969 og andre i 1975.

Ansettelser

Aage Bohr ble professor i fysikk ved Universitetet i København i 1956. Etter sin fars død i 1962 ble han leder for Niels Bohr Instituttet, en posisjon han hadde til 1970. Fra 1975 til 1981 var han leder av Nordic Institute for Theoretical Physics (Nordita). Han bidro til at København også etter Niels Bohrs død fortsatte å være et verdenssentrum for kjernefysisk forskning. Aage Bohr ble æresdoktor ved Universitetet i Oslo i 1969 og ved Universitetet i Trondheim (senere NTNU) i 1972, tre år før han mottok nobelprisen i fysikk.

I 1972 fikk han også den amerikanske Atoms for Peace-prisen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg