Faktaboks

Ben Mottelson
Ben Roy Mottelson
Uttale
mˈottelson
Født
9. juli 1926, Chicago, Illinois, USA
Død
13. mai 2022, København, Danmark

Ben Mottelson var en dansk fysiker med Ph.D. fra Harvard University i 1950. Han ble i 1975 tildelt Nobelprisen i fysikk sammen med Aage N. Bohr og James Rainwater for deres arbeider med atomkjernemodeller.

Karriere

Mottelson arbeidet i perioden fra 1950 til 1957 hos Niels Bohr ved Institut for Teoretisk Fysik i København og ble professor i teoretisk fysikk ved NORDITA i København 1957. I perioden fra 1993 til 1997 var han direktør ved det nyopprettede teorisenteret European Center for Theoretical Studies in Nuclear Physics and Related Areas (ECT), Tento, Italia.

Mottelson er kjent for studier innen teoretisk kjernefysikk, spesielt for i samarbeid med Aage Bohr å ha utviklet teorien for den kollektive kjernemodell, en videreføring av Niels Bohrs dråpemodell, og for studier av sammenhengen mellom den kollektive bevegelse av nukleonene i atomkjernene og deres skallstruktur. Aage Bohr og Mottelson har også utarbeidet et omfattende verk om kjernestrukturfysikk. De regnes for to av verdens fremste autoriteter innen denne del av fysikken.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg