Ben Mottelson er en dansk fysiker med Ph.D. fra Harvard University i 1950. Han ble i 1975 tildelt Nobelprisen i fysikk sammen med Aage N. Bohr og James Rainwater for deres arbeider med atomkjernemodeller.

Mottelson arbeidet i perioden 1950–57 hos Niels Bohr ved Institut for Teoretisk Fysik i København og ble professor i teoretisk fysikk ved NORDITA i København 1957. I perioden 1993–97 var han direktør ved det nyopprettede teorisenteret European Center for Theoretical Studies in Nuclear Physics and Related Areas (ECT), Tento, Italia.

Mottelson er kjent for studier innen teoretisk kjernefysikk, spesielt for i samarbeid med Aage Bohr å ha utviklet teorien for den kollektive kjernemodell, en videreføring av Niels Bohrs dråpemodell, og for studier av sammenhengen mellom den kollektive bevegelse av nukleonene i atomkjernene og deres skallstruktur. A. Bohr og Mottelson har også utarbeidet et omfattende verk om kjernestrukturfysikk. De regnes for to av verdens fremste autoriteter innen denne del av fysikken.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.