Ørnulv Ødegård

Faktaboks

Ørnulv Ødegård
Født
12. april 1901, Kristiania (nå Oslo)
Død
23. februar 1986, Oslo

Artikkelstart

Ørnulv Ødegård var en ledende norsk psykiater i etterkrigstiden. Han var i mange år direktør ved Gaustad sykehus og professor i psykiatri.

Bakgrunn

Ødegård var født i Oslo og tok medisinsk embetseksamen i 1925. Da den første norske psykiatriske klinikken åpnet på Vinderen i 1926 var han en av tre ansatte leger der. Fra 1927 til 1930 bodde og arbeidet han i USA, blant annet arbeidet han der under den toneangivende sveitsisk-amerikanske psykiateren Adolph Meyer.

Forskning

Fra 1936 hadde Ødegård sin stilling ved Gaustad sykehus, fra 1938 til 1972 som overlege og direktør. Fra 1951 var han også professor i medisin (psykiatri).

Ødegårds doktorgradsavhandling Emigration and Insanity fra 1932 bygget på en undersøkelse av norske innvandrere til Minnesota, med utgangspunkt i at denne gruppen hadde en høyere hyppighet av psykoser enn den befolkningen som var født i området. Undersøkelsen var et metodisk nybrottsarbeid. Samspillet mellom arv og miljø i utviklingen av sinnslidelser var et hovedtema som Ødegård fulgte opp i senere forskning.

Som psykiater stod Ødegård for en biologisk psykiatri, men han var også opptatt av psykodynamisk tenkning, noe som blant annet kommer til uttrykk i rettspsykiatriske erklæringer han skrev.

Under Ødegårds ledelse begynte man i 1941 forsøk med lobotomi på Gaustad psykiatriske sykehus. På tross av dårlige resultater i en prøveperiode, med svært høy dødelighet, fortsatte man å bruke dette inngrepet helt fram til 1959.

Ettertidens vurdering

I ettertid har Ødegård blitt sterkt kritisert for sin vurdering av norske kvinner som hadde hatt kontakt med tyske soldater under okkupasjonen, de såkalte tyskertøsene, som han ga uttrykk for i en uttalelse til Sosialdepartementet i august 1945. Her uttrykte han at mange av disse kvinnene var mindre begavede eller psykopatiske typer.

Sammen med Gabriel Langfeldt vurderte Ødegård i 1945-1946 Knut Hamsuns mentale tilstand. De sakkyndige konkluderte da med at forfatteren hadde «varig svekkede sjelsevner». Denne konklusjonen tiltrakk seg sterk kritikk i ettertid, blant annet i den danske forfatteren Thorkild Hansens bok Prosessen mot Knut Hamsun fra 1978. Denne kritikken har hovedsakelig vært rettet mot Langfeldt, selv om de to psykiaterne stod sammen om erklæringen.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Kringlen, Einar (2007) Norsk psykiatri gjennom tidene. N.W. Damm & Sønn.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg