Óscar Freire er tre ganger verdensmester i fellestartritt på landevei og var blant de fremste spurterne og endagsrytterne i sin generasjon. 

Óscar Freire av Paidiagames. CC BY SA 3.0

Óscar Freire, tidligere spansk landeveissyklist. Freire var ansett som en av verdens fremste spurtere og klassikerspesialister. I løpet av hans 15 år lange karrière ble italieneren tre ganger verdensmester og vant Milano- Sanremo tre ganger.  

Freire hevdet seg i verdenstoppen allerede som junior og tok blant annet sølv i landeveisrittet under U23-VM i 1997. Året etter startet hans profesjonelle karrière da han ble hentet til det spanske profflaget Vitalicio Seguros. I 1999 tok spanjolen sin første store seier da han ble verdensmester i landeveisritt for første gang, totalt i karrièren vant Freire tre VM-gull (1999, 2001 og 2004), i tillegg tok han VM-sølv i 2000.

Freire hevdet seg også i de store etapperittene og totalt i karrieren tok han syv etappeseire i Spania rundt og fire etappeseire i Frankrike rundt, i tillegg vant han den grønne poengtrøyen, foran Thor Hushovd,  i Frankrike rundt i 2008. Spanjolen var også kjent som en klassikerspesialist og vant Milano-Sanremo tre ganger, i 2004, 2007 og 2010. Han vant i tillegg en rekke mindre ritt, blant annet Ghent-Wevelgem (2008), Vattenfall Cyclassic (2006) og ukesrittet Tirreno-Adriatico i 2005. Freire la opp som profesjonell syklist i 2012.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.