Faktaboks

Óscar Freire

Óscar Freire Gómez, Oscarito

Født
15. februar 1976, Torrelavega, Spania
Óscar Freire
Óscar Freire er tre ganger verdensmester i fellestartritt på landevei og var blant de fremste spurterne og endagsrytterne i sin generasjon.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Óscar Freire er en spansk tidligere landeveissyklist. Freire var ansett som en av verdens fremste spurtere og klassikerspesialister. I løpet av hans 15 år lange karrière ble italieneren tre ganger verdensmester og vant MilanoSanremo tre ganger.

Freire hevdet seg i verdenstoppen allerede som junior og tok blant annet sølv i landeveisrittet under U23-VM i 1997. Året etter startet hans profesjonelle karrière da han ble hentet til det spanske profflaget Vitalicio Seguros. I 1999 tok spanjolen sin første store seier da han ble verdensmester i landeveisritt for første gang, totalt i karrièren vant Freire tre VM-gull (1999, 2001 og 2004), i tillegg tok han VM-sølv i 2000.

Freire hevdet seg også i de store etapperittene og totalt i karrieren tok han syv etappeseire i Spania rundt og fire etappeseire i Frankrike rundt, i tillegg vant han den grønne poengtrøyen, foran Thor Hushovd, i Frankrike rundt i 2008. Spanjolen var også kjent som en klassikerspesialist og vant Milano–Sanremo tre ganger, i 2004, 2007 og 2010. Han vant i tillegg en rekke mindre ritt, blant annet Ghent-Wevelgem (2008), Vattenfall Cyclassic (2006) og ukesrittet Tirreno-Adriatico i 2005. Freire la opp som profesjonell syklist i 2012.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg