Óscar Freire er tre ganger verdensmester i fellestartritt på landevei og var blant de fremste spurterne og endagsrytterne i sin generasjon. 

Óscar Freire av Paidiagames. CC BY SA 3.0

Óscar Freire, tidligere spansk landeveissyklist. Freire var ansett som en av verdens fremste spurtere og klassikerspesialister. I løpet av hans 15 år lange karrière ble italieneren tre ganger verdensmester og vant Milano- Sanremo tre ganger.  

Freire hevdet seg i verdenstoppen allerede som junior og tok blant annet sølv i landeveisrittet under U23-VM i 1997. Året etter startet hans profesjonelle karrière da han ble hentet til det spanske profflaget Vitalicio Seguros. I 1999 tok spanjolen sin første store seier da han ble verdensmester i landeveisritt for første gang, totalt i karrièren vant Freire tre VM-gull (1999, 2001 og 2004), i tillegg tok han VM-sølv i 2000.

Freire hevdet seg også i de store etapperittene og totalt i karrieren tok han syv etappeseire i Spania rundt og fire etappeseire i Frankrike rundt, i tillegg vant han den grønne poengtrøyen, foran Thor Hushovd,  i Frankrike rundt i 2008. Spanjolen var også kjent som en klassikerspesialist og vant Milano-Sanremo tre ganger, i 2004, 2007 og 2010. Han vant i tillegg en rekke mindre ritt, blant annet Ghent-Wevelgem (2008), Vattenfall Cyclassic (2006) og ukesrittet Tirreno-Adriatico i 2005. Freire la opp som profesjonell syklist i 2012.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.