Februarstorm i fjellet
.

Whiteout eller snømyrkre er når man mister orienteringsevnen på grunn av manglende kontraster i omgivelsene rundt seg. Whiteout kan oppstå i tett snøfall, gjerne i kombinasjon med sterk vind, eller i snøfokk. Det kan også oppstå over et jevnt, snødekket terreng under et heldekkende skylag.

Faktaboks

Uttale
wˈaitaut
Etymologi
engelsk, dannet til blackout

Ved whiteout er sikten sterkt redusert og man kan ikke lenger se horisonten. Det er ingen synlige skygger eller kontraster i terrenget, og det kan se ut som om bakken og himmelen går i ett. Man mister alle referanser til terrenget omkring, og navigering blir svært vanskelig.

Konsekvenser og farer

Whiteout er en fare for luftfartøyer som opererer nær bakken, der pilotene er avhengige av visuelle referanser for å kunne kontrollere fartøyets orientering i luften og for å unngå sammenstøt med terrenget.

For skigåere, snøscooterførere og andre som ferdes i snødekte områder kan whiteout føre til at det blir nærmest umulig å navigere i terrenget, og dermed være en fare.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg