Vitenskapssosiologi er et spesialfelt innen sosiologien som særlig studerer ulike vitenskapelige miljøer og frembringelser i forhold til de sosiale vilkår for virksomheten. Feltet vitenskapssosiologi er en bidragsyter til det større feltet vitenskapsteori, som i tillegg bygges opp av vitenskapsfilosofi og vitenskapshistorie. I senere tid har også begrepet vitenskapsstudier oppstått, med det tverrfaglige forskningsfeltet teknologi og vitenskapsstudier (engelsk: Science and Technology Studies, STS) som en sentral bidragsyter. Særlig Bruno Latour og Edinburgh-skolen har vært helt sentrale drivkrefter bak utviklingen av STS-feltet.

Viktige navn i etableringen av den internasjonale vitenskapssosiologien har blant annet vært den amerikanske sosiologen Robert Merton og i nyere tid Karin Knorr-Cetina.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg