Villaklausul, bestemmelse om at en eiendom bare kan bebygges på en bestemt måte, for eksempel med eneboliger, og ikke med leilighetsbygg eller næringsbygg. En villaklausul er en negativ servitutt som forbyr visse former for bruk av eiendommen. Slike begrensninger kan påføres eiendom ved salg eller utparsellering f.eks. hvis opprinnelig eier ønsker å bevare strøkets villamessige karakter. Klausulen må tinglyses for å få rettsvern mot andre rettighetshavere i eiendommen.

Faktaboks

Også kjent som

strøksservitutt

En villaklausul binder bare de private partene, og griper ikke inn i kommunens myndighet til arealplanlegging etter plan- og bygningsloven.

Eieren av en eiendom med villaklausul vil derfor kunne være i den situasjonen at utbygging er tillatt etter reguleringsplanen, men i strid med det private byggeforbudet. Utbygging etter tillatelse fra kommunen, men i strid med villaklausulen vil kunne utløse erstatningsplikt overfor den som er beskyttet av byggeforbudet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg