Vaterpass som kan måle om en linje er horisontal, vertikal eller i en 45 ° vinkel.
/Shutterstock.

Vater er en forkortet form av vaterpass. Man kan for eksempel bruke et vater for å sjekke om platene i en bokhylle er vannrette.

Faktaboks

Uttale

vˈaːter

Etymologi

forkortet form av vaterpass

Noe som er i vater er vannrett eller horisontalt. Et gulv kan være i vater, det betyr at det er i vannrett stilling. Man kan for eksempel bringe eller stille et bord i vater, det betyr at man endrer bordbenas høyde slik at bordplaten ligger vannrett. Noe om er ute av vater er ikke i vannrett stilling. Noe som er vertikalt er i lodd.

I dagligtalen brukes vater overført, og det betyr i balanse eller som vanlig. Hvis man føler seg i vater, føler man seg bra og i balanse psykisk. Noe som er ute av vater er ute av balanse eller ikke som vanlig. Hvis man reiser mye i forskjellige tidssoner, kan man føle seg ute av vater når man kommer hjem. Når boligmarkedet i en by er ute av vater, er det annerledes enn vanlig eller annerledes enn i resten av landet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg