Lov om valutaregulering
Lov om valutaregulering uthevet i Norges lover.
Lov om valutaregulering

Valutaregulering er når omsetning av utenlandsk valuta bare kan finne sted med tillatelse fra en offentlig myndighet.

Faktaboks

Uttale
valˈutaregulering

Etter andre verdenskrig ble det iverksatt omfattende bestemmelser om valutaregulering i Norge. I løpet av 1950-årene ble reguleringene gradvis avviklet for valuta som skulle brukes til eksport og import av varer og tjenester, men reguleringene av rent finansielle transaksjoner med utlandet ble opprettholdt. Bakgrunnen for dette var et ønske om å avskjerme det innenlandske penge- og kredittmarked og innenlandske renter for påvirkning fra utlandet.

Etter hvert som finansmarkedene ble mer utviklet, økte muligheten til å omgå reguleringene. Blant annet av denne grunn ble det gjennomført endringer i valutareguleringen i liberaliserende retning i 1980-årene, og i 1990 ble en vesentlig del av valutareguleringen avviklet. De gjenværende reguleringer er først og fremst opprettholdt av hensyn til valutastatistikk og skattekontroll.

Fordi slike reguleringer er vanskelig å håndheve og medfører mange ulemper, er det i dag svært få land som har utstrakt valutaregulering.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg