Når vi undersøker sammenhenger mellom to eller flere variabler, skiller vi ofte mellom uavhengige og avhengige variabler.

Faktaboks

Også kjent som

årsaksvariabel, forklaringsvariabel

Den variabelen som en forsker er interessert i virkningen av, kalles uavhengig variabel. En uavhengig variabel forutsettes å påvirke en eller flere andre variabler. Den omtales også gjerne som årsaksvariabel eller forklaringsvariabel.

For eksempel kan en samfunnsvitenskapelig forsker ønske å studere hvorvidt individers utdanningsnivå påvirker stemmegivning i valg. Utdanning vil da være uavhengig variabel. Stemmegivning i valg er derimot avhengig variabel.

Effekten av uavhengig variabel undersøkes ved å studere hvordan den avhengige variabelen endrer seg som følge av endringer i den uavhengige variabelen. En vanlig metode for å undersøke slike sammenhenger er regresjonsanalyse, som kan vise hvordan en avhengig variabel påvirkes av en eller flere uavhengige variabler.

Begrepet variabel brukes innenfor algebra, der det skilles mellom frie og avhengige variabler. Dette skillet tilsvarer distinksjonen mellom uavhengige og avhengige variabler i samfunnsvitenskap.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg