Transportnett er nett som knytter sammen lokalnett og aksessnett til et verdensdekkende nettverk. Kjernedelen av Internett er et eksempel på et transportnett.

Transportnettet består av transmisjonssystemer for den fysiske overføring av informasjon og de logiske funksjoner som er nødvendige for ruting av informasjon for ulike tjenester gjennom nettet.

I dag er mesteparten av transportnettet basert på optisk teknologi. Dette er på grunn av den store overføringskapasiteten i optiske nett, levetiden til optiske komponenter, lav bitfeilrate og konkurransedyktig pris.

Ett eksempel på et transportnett er det nettet som binder de ulike lands Internett sammen på tvers av landegrenser. Dette transportnettet muliggjør ev verdensomspennende kommunikasjon i internett, for eksempel ved at man kan lese en nettavis i USA fra Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg