Tomtom

Her ser man en standard tomtom. Metalringen rundt den nedre delen av trommen avslører at dette er en tromme med over- og underskinn.

Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Tomtom, eller toms, er instrumenter i slagverksfamilien. Disse trommene kommer i mange sammensetninger av tre, men finnes også i akryl eller glassfiber. Toms kommer i varianter med skinn over og under trommen, men også kun med overskinn. Her skiller man gjerne med å kalle varianten med to skinn; trommesett-tom, og varianten med et skinn; konsert-tom.

Faktaboks

Uttale
tˈomtom

Toms kan kjennes igjen på sin litt hule lyd. Den er uten noen form for manipulasjon av klangen, som man har hos for eksempel skarptrommen med sine seider som til dels «forvrenger» lyden. I det meste av populærmusikk og jazz hører man toms mest i såkalte trommebrekk, altså noe som markerer en overgang mellom to deler i musikken.

Man spiller på toms med trommestikker, visper eller forskjellige typer køller, alt etter hvilken klangfarge man er ute etter.

Den moderne tomtomen utviklet seg fra en kinesisk tromme med lignende lydkvaliteter. Den originale varianten kom til USA med kinesisk innvandring og ble gradvis inkorporert i de første trommesettene, som da ble kalt trap-sett. Disse kinesiske trommene er fortsatt i bruk i noen utenomtradisjonelle sammenhenger, som for eksempel solo- eller kammermusikk i den moderne kunstmusikken.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg