Reketempura
Tempura er en japansk matrett bestående av frityrstekte grønnsaker og sjømat.
Av .

Tempura er en japansk matrett bestående av frityrstekte grønnsaker og sjømat. Typiske ingredienser i tempura er kongereker, gresskar, shiitake-sopp, paprika og fisk med hvitt fiskekjøtt. Sjømaten og grønnsakene blir først dyppet i en tynn røre, for så å bli frityrstekt på relativt høy temperatur mellom 160 til 180 grader.

Faktaboks

Også kjent som

tenpura

天ぷら, 天麩羅, てんぷら

Røren lages av kaldt vann, egg, bakepulver, olje, stivelse og hvetemel. Røren må lages i små porsjoner og røres forsiktig med spisepinner slik at den ikke klumper seg. God tempura-røre skal være lett og luftig. Om man pisker røren for mye, blir den tung og får en deigete konsistens.

I Japan får man kjøpt tempura både i kiosker og billige kjede-restauranter, men også på gourmet-restauranter. Billig tempura har en tendens til å være mer fettete og og tung, i motsetning til tempura av god kvalitet som bevarer råvarenes tekstur og smak i en lett og luftig røre.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Jon Richardsen

Er det en skrivefeil i overskriften, eller heter det egentlig Tenpura?

svarte Anne Eilertsen

Takk for påpekningen! Begge stavemåtene finnes i bruk, men du har rett i at det så litt forvirrende ut. Vi har rettet det opp. Vennlig hilsen Anne i redaksjonen.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg