tempura

Tempura er en japansk matrett bestående av frityrstekte grønnsaker og sjømat.
Av .
Lisens: Gjengitt med tillatelse

Tempura er en japansk matrett bestående av frityrstekte grønnsaker og sjømat.

Faktaboks

Også kjent som

tenpura

天ぷら, 天麩羅, てんぷら

Sjømaten og grønnsakene blir først dyppet i en tynn røre, for så å bli frityrstekt på relativt høy temperatur mellom 160 til 180 grader. Røren er laget av kaldt vann, egg, bakepulver, olje, stivelse og hvetemel. Røren må lages i små porsjoner og røres forsiktig med spisepinner slik at den ikke klumper seg. God tempura-røre skal være lett og luftig. Om man pisker røren for mye blir den tung, og får en deigete konsistens.

Typiske ingredienser i tempura er kongereker, gresskar, shiitake-sopp, paprika og fisk med hvitt fiskekjøtt.

I Japan får man kjøpt tempura både i kiosker og billige kjede-restauranter, men også på gourmet-restauranter. Billig tempura har en tendens til å være mer fettete og og tung, i motsetning til tempura av god kvalitet som bevarer råvarenes tekstur og smak i en lett og luftig røre.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Jon Richardsen

Er det en skrivefeil i overskriften, eller heter det egentlig Tenpura?

svarte Anne Eilertsen

Takk for påpekningen! Begge stavemåtene finnes i bruk, men du har rett i at det så litt forvirrende ut. Vi har rettet det opp. Vennlig hilsen Anne i redaksjonen.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg