Nikkor 600 mm f/4
Nikons teleobjektiv AF-S Nikkor 600 mm f/4 E FL veier 5 kg og har nærgrense 5 meter.
Nikkor 600 mm f/4
Av /Nikon.

Et teleobjektiv er et objektiv som benyttes ved fotografering av fjerne motiver, for eksempel ved dyrefotografering og sportsfotografering. Teleobjektivet har lengre brennvidde enn normalobjektivet.

Faktaboks

Man skiller mellom vanlige linsesystemer med lang brennvidde og såkalte ekte teleobjektiver (telefoto-konstruksjoner). Et objektiv av vanlig konstruksjon med lang brennvidde har de viktigste linseelementer montert foran i en lang tubus; dette er nødvendig for å få en avstand til filmplanet som samsvarer med brennvidden. Lysstyrken (største blenderåpning) blir ofte beskjeden, og nærgrensen blir gjerne relativt lang. Objektiver av denne kategori blir store, tunge og uhåndterlige.

En ekte telekonstruksjon har en bakre linsegruppe som virker spredende, mens den fremre gruppen er samlende, positiv. Hver gruppe kan bestå av flere linseelementer for å redusere optiske avvik som aberrasjoner. Dette systemet innebærer at objektivet kan gjøres atskillig mer kompakt enn den førstnevnte objektivtypen, og nærgrensen kan gjøres kortere, uten merkbart tap av skarphet. Telekonstruksjoner av denne kategori karakteriseres ved at avstanden fra bakre linseelement til filmplanet er vesentlig kortere enn brennvidden.

Ved å konstruere teleobjektivet som et teleskop blir vekten, størrelsen og prisen sterkt redusert. Se artikkelen speiltele.

Teleobjektivet med verdens lengste brennvidde var Canon FL 5200 mm f/14, mens verdens tyngste teleobjektiv er Carl Zeiss APO Sonnar T 1700 mm f/4 som veier 256 kilogram.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg